Bilişsel (Cognitive) Müdahale Programı

Bilişsel (Cognitive) Müdahale Programı

Çocuğun okula başlamasını hem çocuğun kendi gelişimi hem de aile için önemli, gelişimsel bir virajdan yol almaya benzetirim. Bu virajı geçmek, zaten çaba gerektiriyorken, çocuğunuz ilkokul, uyum veya öğrenme ile ilgili problemlerle karşılaşabilir. Örneğin, bazen çocuğunuzun çabuk sıkıldığını, odaklanmadığını, okuma ve yazmayı öğrenirken zorlanabildiğini, hafızasında tutması gereken şeyleri tam hatırlayamadığını, ev çalışmalarını yapmak istemediğini ve kitap okurken sıkıldığını ve ancak sevdiği şeyleri yaparken dikkatini sürdürebildiğini, vb. birçok çelişki ve durum yaşayabilirsiniz.
Akademik hayatın ilk senesi, çocuk için çok önemlidir. Eğer bu tarz sıkıntılar yaşıyorsanız mutlaka vakit kaybetmeden deneyimli bir uzmandan destek almalısınız. Çünkü çocuğa hazırlanacak bir müdahale programı ile onun tüm akademik hayatını olumlu yönde geliştirebilirsiniz. Ne kadar erken psiko-eğitimsel ve pedagojik destek alırsanız o kadar erken faydasını görebilirsiniz.
Uzun seneler okul psikolojik danışmanlığı yaptığım için, okul çağı çocukluk sorunları ile çok ilgilendiğim ve CAS Testi uygulayıcı sertifikasını ve süpervizyon eğitimlerini de aldığım, deneyimim ve uyguladığım standardizasyonu yapılmış, Bilişsel Müdahale Sistemi (CAS – Cognitive Assessment System) sonuçları ile gözlem sonuçlarını birleştirip, çocuğa özel, “PASS-PREP Müdahale Programı” hazırlayıp, çocuk veya ergen ile seanslarımda psiko-eğitimsel yaklaşımla uyguluyorum.

“CAS TESTİ “Nedir ve Kimlere Uygulanır?
CAS (Cognitive Assessment System) – Bilişsel Değerlendirme testi, Pass teorisini temel alan 5-17 yaşları arasındaki bireyleri ”Planlama”, “Dikkat”, “Eşzamanlı” ve “Ardıl Bilişsel” işlemlerini değerlendirmek için geliştirilmiş 4 ölçek, 12 alt testten oluşan bir testtir. Uygulama bir ile iki saat arası bir zaman almaktadır.

Akademik sorunlar yaşayan çocuklarda
• Özgül Öğrenme Güçlüğü yaşayan çocuklarda,
• Dikkat Eksiklliği ve Hiperaktivite (DEHB) olan çocuklarda,
• Mental-retardasyonu (Zihinsel Gerilik) olan çocuklarda
• Travmatik beyin hasarı almış çocuklarda,
• Dürtü Bozukluğu olan çocuklarda,
• Duygusal sorunları olan çocuklarda,
• Üstün potansiyeli olan çocuklarda uygulanabilir.
Özellikle üstün potansiyeli olan, ancak bunu akademik çalışmalara yansıtamayan çocukların keşfedilmesi ve hangi bilişsel işlem alt alanlarında problem yaşıyorsa, çocuğa özel, bireyselleştirilmiş müdahale programını haftada 1 veya 2 kez uzman ile birebir yapılacak çalışmalarla çocuklarda uzun sürede kalıcı ve önemli gelişimler gözlemlenmektedir.

PASS Teorisi Nedir?
PASS Teorisi, zekayı bilişsel işlemler olarak yeniden kavramsallaştıran bir görüş ortaya koymaktadır. Bu teori insanın bilişsel fonksiyonlarını, bilginin zeminini oluşturan işlemler olarak kabul edilen Planlama, Dikkat, Eşzamanlı ve Ardıl bilişsel işlemlere dayandırmaktadır. Hem klinik hem de nörolojik olarak değerlendirme yapan CAS testi oldukça geniş bir alanda sonuçlar vermektedir.
PASS Teorisi, DAS, NAGLIERI ve KIRBY, (1994) tarafından günümüz teorik ve uygulamalı psikoloji alanlarının özetlenmesi ile oluşturulmuştur. DAS ve arkadaşları, PASS Teorisi ile bilişsel görüşlere dayalı olarak zekayı yeniden yorumlamakta ve bunu yaparken de Luria’ nın görüşleriyle bağlantı kurmaktadırlar. Luria, Amerikan, İngiliz ve Kanada psikoloji dergilerinde en çok kaynak gösterilen bilim adamıdır. Das ve arkadaşları, PASS bilişsel işlemlerinin insanın bilişsel fonksiyonlarının temel yapıları olduğunu ileri sürmüşlerdir. PASS Teorisi’ ne dayanılarak geliştirilmiş olan CAS dört bilişsel işlem alanını ölçmektedir.
I. Planlama Bişisel İşlemler
II. Eşzamanlı Bişilsel İşlemler
III. Dikkat Bilişsel İşlemler
IV. Ardıl Bilişsel İşlemler
Uygulama alanları:
♣ Zekâ Bölümü
♣ Akademik Sorunlar
♣ Duygusal ve Travmatik Hasarlar
♣ Dikkat Sorunları ve Hiperaktivite