Uzman Psikolojik Danışman, Rüveyda İnce Engin

Aile ve Çift Terapisti

2006 senesinde, Uludağ Üniversitesi ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık’ lisansımı, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ‘Uygulamalı Psikoloji’ yüksek lisansımı 2010’da tamamlayarak uzmanlığımı aldım.
Lisans mezuniyetimin ardından özel bir rehabilitasyon merkezinde ve sonrasında ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarında “Uzman Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen” olarak, “Rehberlik Zümre Başkanı” ve “Okul Müdür Yardımcısı” olarak çalıştım. “Okul Psikolojik Danışmanı” olarak, tüm yaş gruplarındaki çocuk, ergen ve ebeveynleriyle bireysel ve grup çalışmaları gerçekleştirerek, ilgilendiğim gruplardaki çocuklara gelişim testleri, okula hazırbulunuşluk ve bilişsel ve duygusal değerlendirmeler yaptım. Okul çağı çocuklarının sorunları, ergenlik dönemi, okula uyum ve öğrenme sorunları, düşünme becerileri, dikkat-algı geliştirme, duygusal ve davranışsal problemlere çözüm bulma, anne-baba tutumları, aile içi iletişim çatışmaları, psikolojik kriz ve travma, çocuğa sınır koyma, öğrenme stilleri, mizaç tipleri, kariyer eğilimi, karakter eğitimi, sınav kaygısı, yaş dönem özellikleri ve öğrenci ihtiyaçlarına yönelik çeşitli sosyal beceri oturumları, vb. gibi konularda bireysel ve grup ile psikolojik danışmanlık çalışmalarını hazırlayıp, uygulamasını sürdürdüm. 12 senelik okul deneyimim esnasında, okul öncesi ve okul çağı çocuklarına, ergenlere, ailelere ve öğretmenlere yönelik pek çok eğitim, seminer verdim ve atölye çalışmaları yaptım. Bunun yanı sıra birçok gazete ve dergiye ayrıca web sitelerine yazılar yazdım.

ruveyda

Yüksek Lisans programını bitirmek için; “6-13 Yaşları arası İkiz Çocukların Benlik Kavramları ile Aile İşlevleri ve Doğum Özellikleri İlişkisinin İncelenmesi” üzerine yaptığım, bilimsel araştırmam; “İkiz çocuk psikolojisi” ile ilgili alanda yapılan sayılı çalışmalardan biri oldu. Bu alanda yapılmış, dünya literatürüne girmiş olan bilimsel projemi; XII. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Kongresi, IAC Dünya Konferansı -Uluslararası Danışmanlık Derneği Konferansında- “Aile Danışmanlığı” alanında, Boğaziçi Üniversitesinde bildiri sunumunu gerçekleştirdim. Araştırmamım özeti, uluslararası kongre bildiri kitabında yayınlandı.
2010 senesinde, “Sistemik Aile Terapisi” eğitimime başladım. ISIS Israel Family Therapy, Coaching and Mediation Centre (Dr. Ofra Ayalon, Schula Mit Niv, Yehuda Schaham) ve Özel Bakış Eğitim & Psikolojik Danışmanlığı (BAÇED) ile birlikte verilen Çift ve Aile Terapisi temel ve ileri seviye eğitimlerini tamamladım ve canlı ve grup süpervizyonlarını aldım ve ileri aşama süpervizyonlarına devam etmekteyim. Ayrıca “Çözüm Odaklı-Kısa Süreli Terapi Yöntemleri”, “Terapötik Kartlar Eğitimi” ve “Sanat Terapisinin Danışmanlıkta Kullanımı” gibi birçok eğitimi de aynı kurumdan almış ve uygulamış bulunmaktayım.
2012-2014 senelerinde “Psikanalitik Bakış Açısı ve Çocuğun Ruhsal İşleyişin Değerlendirilmesi ve Projektif Testler, C.A.T ve T.A.T uygulama eğitimlerimi” tamamlayarak, 2015 yılından itibaren Rorschach ve Projektif Testler Derneği’nde (RPTD) “Çocuk Rorschach Testi” eğitimi aldım, 2012’den itibaren, psikanaliz ile ilgilenmekte ve psikanaliz okumaları yapmakta, eğitim ve çalışmalarına ve süpervizyon eğitimlerine katılmaktayım.
2007-2011 seneleri boyunca, Doç. Dr. Tamer Ergin’den, İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve çalışmış olduğum kurumlarda, hizmetiçi eğitimi olarak; “Dikkat Eksikliği ve Öğrenme Güçlüklerine Yeni Yaklaşım” teorisi olan, “Pass-Prep Teorisi ve Bilişsel Müdahale Programı Planlama ve Süpervizyon” eğitimlerini aldım ve çocuğun ihtiyacına göre çeşitli dikkat ve düşünme becerileri ve yaratıcılık alanını geliştirici çalışmaları hazırladım.
2014 senesinde CAS (Cognitive Asesstment System) Testi uygulayıcısı sertifika programına katılarak, bu testin ilk uygulayıcı sertifikasına sahip uzmanlardan biri oldum. Uzun yıllardır testi üç yüzden fazla okul çağı çocuğuna uygulamış ve bireysel ihtiyaçlarına göre onlara müdahale programı ve düşünme becerileri çalışmaları hazırlayarak, bilişsel gelişimlerini takip ettim.
Eğitim alanında duayen hocamız, Prof. Dr. Ziya Selçuk’tan, “Öğrencinin Başarısını Arttıran Etmenler”, “Öğrenme Stilleri”, “Dokuz Tip Mizaç Modeli” ve “Sınıf Yönetimi” ile ilgili seminerler aldım. Ayrıca Amerikalı Felsefe Profesörü James Chris Biffle’dan 2011 senesinde, “Whole Brain Teaching”; yani bütünsel olarak beyin öğretimi, çocuklarda öğrenmeyi nasıl eğlenceli, akıcı ve kalıcı hale getirilebileceği ile ilgili, reformist bir yaklaşımla yeni nesil öğrenme metotları ve sınıf yönetimi, vb. konularda seminerler aldım ve uzun seneler öğrencilerime uyguladım, bu konularla ilgili öğretmenlere müşavirlik ve onlarla paylaşım toplantıları yaptım.

2008 senesinde Doç. Dr. Azmi Varan’ın Okan Üniversitesinde yaptığı workshop ile, “Transaksiyonel Analiz” ile tanıştım ve sonrasında birçok kez seminerlerine katıldım. Transaksiyonel analiz ile ilgilenmekte ve başka ‘TA İntegratif’ terapistlerden eğitim ve süpervizyon aldım. Yetişkin ve Çift ve Aile terapisinde sistemik terapist olarak, TA yönelimli çalışmalar da yapmaktayım.
2009 senesinde, Family Pshcological Services P.C. Dr. Carol & Byron Norton’dan “Play Therapy” (Reaching Children Trough), temel eğitimi alarak çocuklara ulaşmada farklı bir bakış açısı geliştirdiğim oyun terapisi eğitimine giriş yaptım. 2011 senesinde ise, Çağdaş Yaratıcı Drama Derneğinden, “Yaratıcı Drama” eğitimleri almış bulunmaktayım. Sanat terapisi ile ilgili eğitimlere katılmış ve ayrıca Prof. Dr. Kültegin Ögel’den “Ergenlerde Madde Kullanım Bozukluklarına Yaklaşım” eğitimleri aldım. Bunların yanı sıra, mesleki ve kişisel donanımım için farklı konularda birçok eğitim, konferans ve sempozyuma da katıldım.
Gelişimin, ana rahmine düşmemizle başlayan ve son nefesimize kadar devam eden bir yolculuk olduğuna inanıyorum. Bu gelişim yolculuğunda iniş çıkışlar yaşayabilir, bazen anne baba olarak ne yapacağımızı bilmediğimiz durumlarla karşılaşabilir veya bazen bireysel bazen de çocuğunuz ile ilgili bir uzmana danışmak gereken önemli dönemeçler, kişisel dönüşüm için destek ihtiyacı arayışı içinde olabiliriz. Sizlere de bu yolculukta eşlik etmek amacıyla, Eylül, 2018 senesinden itibaren psikolojik desteğe ihtiyaç duyan çocuk, ergen ve yetişkin, çift ve aileye danışmanlık hizmetini kendi ofisimde vermeye devam ediyorum.
Her yaştan bireye, bireysel ve grupla psikolojik danışmanlık, objektif ve projektif testlerle psikometrik değerlendirmeler yanı sıra, “Çift ve Aile terapisti” olarak, danışanlarımla sistemik aile terapisini, psikodinamik, transaksiyonel analiz bakış açısıyla entegre edip, kısa süreli-çözüm odaklı terapi, terapötik kartlarla birlikte drama ve sanat terapisi teknikleriyle psikolojik danışmanlık hizmeti vermekteyim. Aynı zamanda anne baba eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve meslektaşlara yönelik süpervizyon ve grupla psikolojik danışma çalışmalarını da sürdürmekteyim.
“Türk Psikolojik Danışmanlar Derneği” (TÜRK PDR-DER) ve kuruluşundan itibaren, “Çift ve Aile Terapileri Derneği” (ÇATED) kurucu üyesi ve Eylül, 2018 itibariyle, ÇATED eğitim komitesi üyesiyim. Uzman olarak en sevdiğim slogan, ‘hayat boyu öğrenme’ dir. Dolayısıyla yurtiçi ve yurtdışı terapi eğitimlerini ve seminerleri takip etmekte, ayrıca sosyoloji, sosyal antropoloji, epistemoloji ile ilgilenmekteyim. Ayrıca evli ve bir çocuk annesiyim.