Çift ve Aile Danışmanlığı

Çift ve Aile Danışmanlığı

“Aile” kavramını çocukluğumuzdan beri biliriz. İlkokulda öğrendiğimiz gibi, toplumun en küçük yapı taşıdır. Anne, baba ve çocuklardan oluşur, gibi. Aslında günümüzde “aile” kavramı yine toplumun en küçük alt sistemini oluştursa da, tek ebeveynli aile, boşanmış aile, koruyucu aile, vb. birçok yapısal değişimler olmuştur.
Yaşam yolculuğumuzda çevremizle kurduğumuz tüm ilişkilerimiz ile aslında bizi, “biz” yapar. Bebekken anne kokusu ve bakışması ile başlayan bağlanma ihtiyacı ve duygusal ve fizyolojik ihtiyaçlar, ergenlikle devam eden kimlik arayışı, kurduğumuz yeni arkadaşlıklar ve anlamlı ilişkiler, yetişkinlik döneminde romantik ilişkilere, hatta evliliğe dönüşebilir.
Çift olabilme, doyum veren bir ilişki hayali, ilişkiye başlama ve onu sürdürme çabasına, romantik ilişkideki hazların ve tutkunun hissiyatını yaşamak ve düşlemek en insanı istektir. Bazen ilişkide veya evlilikte çiftlerin birbirlerinden beklentilerinin karşılanması veya karşılanmaması, yaşanan dönüm noktaları, tutarsızlıklar, vb. durumlardan kaynaklanan nedenlerle, ilişkide hüsran, kaygı, hayal kırıklığı ve yıkıcı durumlar yaşanabilir. Özelikle güzel giden çift veya bir aile hayatında, yaşam döngüsünün getirdiği yeni sorunlar, krizler, değişimler sizi bir çıkmaza sokmuş olabilir. Aile sistemi içinde yer alan tüm üyeleri ve sizi etkilemeye, zorlamaya ve tüketmeye başlayabilir.

Örneğin, çiftler arasında iletişim problemlerinin artması, sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıklar, değişimler, evliliğe hazırlık veya nişanlılık dönemi, geniş ailenin ilişkiye etkileri, yeni evlilik, ilk çocuğun doğumu, okula başlaması, ergenlik dönemi, evladın evlenmesi, hastalıklar, kayıplar, vb. pek çok dönemeçte nasıl davranacağını bilemeyebilir veya hayat ve ilişki kalitemiz zedelenebilir. Bu süreçte, deneyimli bir çift ve aile terapistinden destek almak ve hem sizin hem diğer aile üyelerinin hem de aile dinamiklerinin gelişimi açısından çok önemlidir.
Sistemik aile terapisi yönelimli terapötik çalışmalarımla çift veya aileyi bir sistemik bakış açısı ile değerlendirip, çözüm odaklı ve kısa süreli olarak çift ve ailelerin uyum sağlamaları, sorunlarla baş etme becerilerinin ve aile gelişimlerine psikolojik yardım etmekteyim.
Sistemik Aile T erapisi nedir, diye merak edecek olursanız. Sistemik psikoterapi yaklaşımı, 20. yüzyıl başlarında aile terapisi için geliştirilen ve bilimsel araştırmalarla temellendirilen bir yaklaşımdır. Aileyi bir sistem olarak görür ve sistem değiştiğinde bireylerin de değişeceğine inanır. Sistemin değişmesi için birçok farklı yaklaşım ve teknik kullanılır, aile rolleri, aile dansı dediğimiz yaşam sürecinde, kalıplaşmış olan aile tutum ve alışkanlıklarını değiştirmeyi ve bu değişme ayak uydurmasıyla ailenin, aile olarak kalabilmesine ve yeni sistemde görülen ve görülmeyen değişimlerin, aksamadan çalışan bir saatin çarkları gibi işlevselliğini artırmaya çalışan bir terapi yaklaşımıdır.

Related Project