Çocuğun okula başlarken duygusal, sosyal, zihinsel ve fiziksel açılardan hazır olması, okula başlamanın getireceği sorumlulukları yerine getirebilecek yeterlilikte olması çok önemlidir. Okul olgunluğuna erişmiş çocuklarda, doğru yaşta, çocuğun yapısına uygun okul seçimi ile çocuğun var olan kapasitesini geliştirecek, geliştirilmesi gerek yönlerini geliştirecek aynı anda çocuk da okulun beklentileri karşılayarak, eğitim ve öğretim etkileşimi yüksek oranda gerçekleşmektir. Ancak okul olgunluğu düşük çocuklarda ise, “okul” algısına olumsuz imgeler oluşabileceği gibi, okula uyum, akranlarıyla uyum ve iletişiminde, öğretmen ilişkilerinde ve akademik faaliyetlere karşı olumsuz duygu, düşünce ve davranış geliştirebilirler. Bunun yanı sıra hazırbulunuşluk düzeyi istendik düzeyde olmadan okula başlayan çocuklarda; okuldaki beklentileri de karşılayamadığı için, kendini yetersiz ve güvensiz hissetmesi, benlik saygısını zeddeyebilmektedir. Bu tip, olumsuz tutum ve davranışlar; sınıf içinde kurallara uymada, davranış problemleri ve öfke ve saldırganlık veya inhibisyon, içe çekilme ve sosyal izolasyon, kimse ile konuşmama, vb. sorunlar ortaya çıkarabilmektedir.
Okul olgunluğu değerlendirmelerinde; çocuğun ince-kaba motor-kas gelişimine, fiziksel gelişimi, sosyal gelişimi, dil gelişimi ve bilişsel yani zihinsel gelişimi olmak üzere, 5 gelişim alanı ile ilgili çeşitli değerlendirmeler yapılmaktayım. Bu çalışmalar için gelişimsel açıdan, anaokulu hazırlık sınıfı 2. Dönemi çocuğun değerlendirilmesi daha uygundur.
Çocuğunuzu nasıl bir okula ve hangi yaşta göndermeniz gerektiğini deneyimli bir uzmana danışarak yol alırsanız çocuğunuzun gelişim alanları ile ilgili bilgi sahibi olarak, anne baba olarak sağlıklı ve çocuğun yapısına uygun okul seçimini yapabilirsiniz.