Blog Single

07 Kas

Çocuğunuzun Öğrenme Stilini Keşfedin!

ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN!

Bundan bir ay önce hem öğrencileri hem anne babaları hem de öğretmenleri okul heyecanı ve telaşı sarmıştı. Hevesle başlanan yeni okul döneminin ilk ayı tamamlandı bile. Öğrencilerin birçoğu yaz tatilinin rehavetinden sonra okula alışma süreci dediğimiz; adaptasyon-uyum sürecini atlatıp, ders çalışmaya ve ev çalışmalarını yapmaya başladılar. Anne babaların da çocuklarından en büyük beklentisi genelde bu yöndedir.

Fakat çoğu anne ve baba; “Çocuğum ders çalışırken müzik dinliyor.”, “Çocuğum sözümü dinlemiyor, defalarca uyarmama rağmen bir türlü sandalyede oturarak değil de, halının üzerine uzanarak çalışıyor.”, “Çocuğum birlikte ders çalışmamızı istiyor.”, “Çocuğum ev çalışmasını yaparken yerinden kalkıp, dolaşıyor, zor oturtuyorum.” gibi birçok endişe taşıyor. Kendi çocukluk ve gençlik yıllarınızı anımsayın; ders çalışırken en çok neye dikkat ederdiniz; çalışırken bir şeyler atıştırmaya ihtiyaç duyar ya da müzik dinler miydiniz, ya da çok sıkılıp derslere mola vermeye ihtiyaç duyar mıydınız? Masa başında mı, yoksa koltuğun kenarında ya da halı üzerinde rahat bir şekilde mi çalışmak isterdiniz? Hangi koşullar size zorlar, hangileri size derse daha çok motive ederdi? İşte, bunların hepsi, sizin “öğrenme stilinizle” ilgilidir. Hepimizin bu sorulara vereceği cevaplar birbirinden farklı olabilir. Bir ailede annenin, babanın ve çocukların öğrenme stilleri birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle çocuğunuzun nasıl daha kolay öğrendiğini, yani “öğrenme stilini” keşfedin ve onun da bunu, keşfetmesi için yardımcı olun.

ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRENME STİLİNİ BİLMENİZ NİÇİN ÖNEMLİDİR?

Öğrenme stilleri her öğrencinin yeni ve zor bir bilgiyi öğrenirken kendine özgü ve farklı olarak kullandığı yollardır. Öğrenme stilleri sadece okul ortamında geçerliliği olan bir kavram değildir. Okulda olduğu kadar öğrencilerin okul dışı yaşantılarında da önemli bir etkendir. Öğrenme stilleri öğrencinin ev ve çalışma ortamını, evde çalıştığı zamanki tercihlerini de etkiler. Bu yüzden anne-baba olarak sizlerin de dikkat etmesi gereken durumlar vardır.

  • Çocukların ev ortamındaki çalışma düzeni tercihlerine göre düzenlenmeli ve eğer öğrenmesine engel olmuyorsa müdahale edilmemelidir!
  • Çocukların çalışma ortamının çocuğun öğrenme stillerine göre ve bireysel tercihlerine göre şekillenmesine yardımcı olunmalıdır.
  • Aksi takdirde çocuğunuz ihtiyacını bilmeden, onun başarılı olması ve verimli çalışması için ısrar ettiğiniz yöntemler; çocuğunuzun öğrenmesini zorlaştırıp akademik başarısını düşürecektir. Dolaysıyla çocuğunuzun başarısını olumsuz yönde etkileyebilecek koşullarla yaklaşmak yerine daha çocuğunuza özgü yaklaşımla hareket edebilirsiniz.

DERS ÇALIŞMA ALANI NASIL OLMALIDIR?

Çocuğu masa başına oturtmak için zorlamamak gerekir.

Çocuğunuzun verimli etkili bir şekilde ders çalışma ortamına sahip olması, öğrenmesini kolaylaştıracak, önemli bir unsurdur. Öncelikle çocuğun odasının kendi ihtiyaçları ve tercihlerine göre düzenlenmeli ve seçimlerine müdahale edilmemelidir. Eğer tercihleri öğrenmesini engelliyorsa bu konuda desteklenmelidir. Öğrenme stillerine göre kimi çocuklar formal biçimde, masa başında ders çalışmayı severken, kimileri ise informal biçimde yani; daha rahat ve yumuşak mekânlarda ders çalışmayı severler. Oturma düzeni Çocuğun öğrenme stiline göre olmalıdır. Eğer öğrenci yumuşak bir zeminde ve rahat bir oturma şekliyle, örneğin; yerde halının üstünde veya yatağın üzerinde ders çalışmayı tercih ediyorsa, çocuğu masa başına oturtmak için zorlamamak gerekir. Önemli olan; çocuğun o çalışmadan aldığı verim ve dikkatini çalışmaya verebilmesidir. Aksi taktirde, çocuğu masa başına oturtmaya zorlarsak; onun öğrenmeye ve ders çalışmaya karşı motivasyonunu ve hevesinin kaybolmasına neden olabiliriz.

Bazı çocuklar çalışma esnasında parlak ışığa ihtiyaç duyarlar. Masa lambası kullanabilirler. Masa lambasının parlak ışığı çocuğunuzun dikkatini dağıtıp, onu uyarıyorsa hafif bir ışıkla daha iyi motive olacaktır. Çocuk hafif ışıkla rahat çalışıyorsa masa lambası kullanması için ısrar edilmemelidir. Çalışma odası iyi havalandırılmış olmalıdır. Bazı çocuklar serin, bazıları da sıcak çalışma ortamını tercih ederler. Özellikle zor bir konuyu öğrenirken serin ya da sıcak bir çalışma ortamı, konsantrasyon süresini arttırır ve stresini azaltır.

MÜZİKLE DERS ÇALIŞILIR MI?

Çevresel faktörler, stresle ilişkili faktörlerdir.

EVET. Eskiden öğrenmeye ilişkin inandığımız birçok klişe vardı. Bunlardan biri için de; “Ders sessiz ortamda çalışılır.” diyebiliriz. Öğrenme stilleri kuramına göre bu inanış kırılmış oldu. Çünkü evde ve okulda çocuğun doğasına uygun olmayan bu tarz yaklaşımlar, uzun vadede öğrenmenin hızını kesen en önemli nedenlerdendir. Oysa öğrenme stillerinde bu koşulların her öğrenci için farklı olduğu ve başarı reçetesinin herkes için aynı olamayacağı görüşüyle hareket edilir. Bir kişi çalışırken ya da konsantre olurken çevresel değişkenlerden etkilenir ve uygun ortam koşulları olmadığı zaman stres beraberinde gelir. Bu çevresel etkenlerden biri de ses’tir. Çevresel faktörler, stresle ilişkili faktörlerdir. Aynı zamanda biyolojik bir durumdur ve kolaylıkla değişmez. Biyolojik olarak, bazı öğrenciler ders çalışırken sese ihtiyaç duyarlar (müzik, vb.) ya da ses onların verimli bir şekilde ders çalışmasını olumsuz olarak etkilemez. Bazı öğrencilerin ise, konsantre olabilmeleri için ilk şart sessizliktir. Ders çalışırken çocuğun dikkati dağılmaması için daha çok sözsüz, soft müzikler dinlemesini önerilmektedir.

ÇOCUĞUNUZ HEP SİZİNLE Mİ DERS ÇALIŞMAK İSTİYOR?

Sosyal ihtiyaçlar, diğer öğrenmeyi etkileyen faktörlerle de yakından ilişkilidir.

Bu durum çocuğunuzun çalışırken ya da konsantre olurken sosyal değişkenlerden etkilenebileceğini gösterir. Çünkü çocuğunuzun sizinle ders çalışmayı istemesi aynı zamanda yalnız çalışmayı da tercih etmediğini gösteren bir durumdur. Çocukların yalnız çalışmayı, takım veya küme çalışmaları yapmayı ya da bir yetişkinle çalışmayı tercih edip, etmemesi çalışma yaparken nasıl bir sosyal ortama ihtiyaç duyduğu ile ilişkilidir. Çocuğunuz yalnız ders çalışmayı tercih etmiyorsa aynı zamanda kendi kendine öğrenmeyi de tercih etmiyor demektir. Bu durumda çocuğunuzun ders çalışırken ve öğrenirken tartışma ve etkileşim unsurundan olumlu anlamda etkilendiği anlaşılabilir.

Çocuğunuzun sizinle ders çalışmak istemesinin bir diğer nedeni de, yetişkin unsuruna bağlı otorite ihtiyacı olabilir. Otorite ihtiyacı duyan bir öğrenci her zaman bir büyüğünden ya da öğretmeninden geribildirim almaya ihtiyaç duyar. Çünkü doğru yolda olup olmadığını bilmek ister. Kendisine verilen yönergeler doğrultusunda her zaman cesaretlendirilmeye ihtiyaç duyar. Bu türden sosyal ihtiyaçlar her ne kadar yapılan çalışmanın kalitesini artırsa da diğer alanlarda da öğrenci kendisini geliştirmelidir ve esnek olmalıdır. Bu durumda çocuğunuzun bazen yalnız çalışmaya yönlendirmelisiniz. Bunu yaparken yine çocuğunuza öğrenme stiline göre destek verip, ona uygun sosyal koşulları sağlamanız yararına olacaktır.

Örneğin;

  • Yalnız çalıştığı sırada ihtiyaç duyabileceği ses ihtiyacını müzik yardımıyla sağlayabilirsiniz. Tabi dinleyeceği müzik sözlü olmazsa dikkatini sağlayabilmesi daha kolay olacaktır.
  • Derse ara verdiği zamanlarda yanına gidip sormak istediği bir şey olup olmadığını kontrol etmek ya da gidişata uygun şekilde onu cesaretlendirip motive etmek, onun birlikte olma ihtiyacını destekleyici olacaktır.
  • Yine derse ara verdiği zamanlarda çalışmasını kontrol edip, bir sonraki adım için yönlendirici olmakta gerekebilir.

 

Related Posts

Leave A Comment